Werkwijze

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het contact formulier op deze website. Ik neem dan telefonisch contact met je op. Telefonisch zal ik de klachten globaal uitvragen waarna een intakegesprek gepland kan worden.    

Intake

Er zal gestart worden met een intakegesprek. In dit gesprek brengen we je leefsituatie, klachten en hulpvraag in kaart. Een behandelsessie met EMDR duurt 60 minuten. Tijdens de intake wordt een inschatting gemaakt hoeveel sessies er ongeveer nodig zullen zijn.

EMDR met behulp van paarden 

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een nare en schokkende ervaring. Als je bent vastgelopen in de verwerking van de nare ervaring kan EMDR helpen om deze ervaring alsnog te verwerken, waardoor klachten verdwijnen.  
Tijdens de EMDR zal de therapeut vragen om aan de schokkende gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijk zal er een afleidende stimulus worden aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat de verwerking dan sneller plaatsvindt. In traditionele EMDR bestaat de afleidende stimulus uit een lampje dat je met je ogen moet volgen of geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden. EMDR is een therapie die met 2 of 3 sessies al heel veel verandering kan brengen en vaak veel makkelijker is vol te houden dan praattherapie.  

Tijdens  de EMDR met behulp van paarden heeft het paard enerzijds de rol van “afleidende stimulus”. Maar tegelijk heeft het paard een ondersteunende en geruststellende functie. Traumaverwerking in de aanwezigheid van een paard heeft veel voordelen. Het in een natuurlijke omgeving zijn, het huid op huid contact met een paard en de omgang met een paard maakt dat bij de meeste mensen de spanning, die bij de EMDR wordt opgeroepen, beter hanteerbaar blijft en dat ze beter in het hier en nu kunnen blijven. Het paard kan een stabiele basis vormen van waaruit je het trauma kan verwerken. De rust, warmte en het vertrouwen van het paard werkt helend en bevorderend voor de traumaverwerking. Het paard vormt een stevig anker in het hier en nu. Paarden zijn enorm geaard en mindful. Ze hebben geen oordeel. Ze zijn puur en eerlijk.

Locatie

De behandeling vindt plaats op de prinses Maxima manege in Den Dolder. De prinses Maxima manege is een hippisch therapeutisch centrum en biedt hippische activiteiten aan mensen met en zonder beperking. Het is gelegen in een mooie bosrijke omgeving.

Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben om deze behandeling te kunnen volgen. De EMDR vindt plaats met- en naast het paard in de binnenbak van de manege.
Wat betreft kleding is het handig om laarzen of wandelschoenen te dragen.

Wachttijden voor intake en behandeling 

Op dit moment is er een aanmeldstop van kracht. Er kunnen geen nieuwe aanmeldingen aangenomen worden. Het is nog niet duidelijk wanneer hier verandering in zal komen.

Afzegging/annulering

Mocht je voor een afspraak verhinderd zijn, dan is het prettig als je dit uiterlijk 24 uur van tevoren telefonisch of per mail laat weten. Doe je dit niet, dan zal €50,- als no show-tarief in rekening worden gebracht.